Rekrytointimarkkinointi taantumassa

Rekrytointimarkkinointi

Talouden taantuma ei ole automaattisesti HR-osaston onnela, jossa huipputyyppien epätoivoisista työhakemuksista valitaan parhaat. Tiukka talouskuri vaatii tarkkaa henkilöstösuunnitelmaa, sillä harharekrytointeihin tai toimettomiin suojatyöpaikkoihin ei ole varaa. Taloudellisesti heikkoina aikoina osaava, motivoitunut henkilöstö on vielä nousukauttakin kriittisemmässä asemassa. YT:t saattavat jäädyttää rekrytoinnit hetkeksi, mutta ennen pitkää uutta henkilöstöä tarvitaan. Monissa yrityksissä sosiaalisen eristäytymisen mukanaan tuoma digiloikka toi uuden osaamisen tarpeen eteen välittömästi.

Mitä taantuma sitten tarkoittaa rekrytointimarkkinoijan kannalta? Listaamme kuusi asiaa, jotka kannattaa huomioida jo nyt.

Kerää osaaja-arkisto

Taantumassa työhakemusten määrä saattaa tosiaan nousta. Hurjimmat kaupunkilegendat kertovat tuhansista hakijoista avointa paikkaa kohti. Vaikket nyt tarvitsisi kuin yhden, muistat varmasti kokemuksesta, kuinka nopeasti tilanteet muuttuvat. Hakemukset kannattaa käydä läpi ja tallentaa relevanteilla hakusanoilla tulevia tarpeita ajatellen.

Huomioithan, että Choicen mallissa sinä omistat työnhakijoihin ja -tekijöihin liittyvän tiedon. Jokainen hakija on siis sinun etusi, jatkossakin.

Älä unohda hakijakokemusta

Suurinkaan hakemusmäärä ei muuta yksittäisen työnhakijakokemuksen kriittisyyttä. Jokainen hakija täytyy pitää ajan tasalla rekrytointiprosessin etenemisestä. Ilman kunnollisia työkaluja tämä alkaa olla jo mahdotonta.

Jokaisen hakijan kokemus on tärkeä, eikä kenenkään pitäisi kärsiä siitä, että haastattelija on samana päivänä tavannut jo viisi kandidaattia. Rekrytointiprosessin työvirta täytyy rakentaa yksinkertaiseksi ja joustavaksi, että avainhenkilöt jaksavat toteuttaa sitä innostuneesti, eivätkä hakijat tipu kelkasta.

Laadukkaasti toteutettujen etätapaamisten avulla voidaan keventää ensimmäisten tapaamisten taakkaa. Jos haettuun tehtävään kuuluu etäpalavereita, on syytäkin testata, millaisen mielikuvan työnhakija antaa itsestään webbikameran välityksellä. Choicen Etärekry viestittää hakijalle, että teidän yrityksessänne arki rullaa myös poikkeavissa tilanteissa.

Jos haettu työ on enimmäkseen henkilökohtaista vuorovaikutusta, kannattaa pyrkiä tapaamaan kasvotusten mahdollisimman pian. Kättely kannattaa kuitenkin jättää väliin.

Rajaa osaamistesteillä

Tällaisesta hakemusmerestä ei perinteisin keinoin löydä parhaita kaloja. Entisaikoina – eli helmikuussa 2020 – oli vielä vaikeaa saada kiireiset työnhakijat vaivaantumaan tekemään minkäänlaista osaamistestiä hakemuksensa yhteydessä. Nyt sellainen taas perustelee paikkaansa. Kompetenssin lisäksi kannattaa arvioida hakijan arvosopivuutta ja kulttuurista sopivuutta.

Osaamistestikin on osa hakijakokemusta. Oivaltavan osaamistestin tekeminen on osaavan tekijän mielestä parhaimmillaan viihdyttävää. Testistä täytyy saada välittömästi jonkinlainen palaute, vaikkei oikeita vastauksia voisikaan paljastaa.

Korosta oppimismahdollisuuksia

Talouden alamäki säikäyttää työntekijät. Moni alkaa miettiä omaa arvoaan työmarkkinoilla, etenkin, jos samoissa hommissa on vierähtänyt jo vuosia ja valmistumisesta niin kauan, ettei sitä oikein kehtaa edes ajatella. Epävarmimpana hetkenä työnhakija saattaa ajatella olevansa tyytyväinen, että on ylipäätään jotain töitä, mutta viikkojen vieriessä ajatukset suuntautuvat jo tulevaan: ”Mitä uutta voisin oppia?”

Tuo siis esiin yrityksenne ja työtehtävienne suomia oppimismahdollisuuksia. Kerro, kuinka suuri osa työajasta on varattu uuden opiskeluun ja minkälaisiin koulutuksiin työn ohessa voi osallistua. Tarinat toimivat tässäkin: anna työntekijän kertoa, kuinka paljon hän on teillä ollessaan oppinut.

Näyttäydy vakaana vaihtoehtona

Aivan äskettäin haaveiltiin työpaikoista dynaamisissa startupeissa, joissa saattaa tapahtua aivan mitä vain – hyvässä ja pahassa. Taantumassa työnhakijat kaipaavat vakautta. Epävarmoja aikoja leimaa myös nostalgian kaipuu, joten on hyvä hetki pyyhkiä pölyt yhtiön historiikista ja tuoda se moderniin muotoon. Nyt voi kertoa vaikka niitä tarinoita sotakorvausajoilta, joita vielä viime vuonna kukaan ei kuunnellut.

Jos yrityksenne historia on lyhyt, tuo esille vakavaraisuuttanne ja moninaisia kasvun mahdollisuuksia ja korosta, kuinka kovasti pidätte kiinni työntekijöistänne.

Pyydä apua

Kun yhdessä yössä muuttuneet rekrytointimarkkinoinnin lainalaisuudet ihmetyttävät, on hyvä kumppani tarpeen. Varaa esimerkiksi Choicen maksuton rekrytointikonsultaatio ja sparraillaan yhdessä teille parhaita vaihtoehtoja haluamistanne näkökulmista! Voit varata konsultaation täältä.

Näin yhdistät rekrytoinnin ja markkinoinnin

Lataa maksuton opas ja lue mm. mitä HR-ammattilaiselta odotetaan 2020-luvulla.


Matias Ketola

CEO | Co-founder